19.10.2022

Katin kirjanurkka - Perinnevegeä

Anniina Ljokkoi, Liisa Kaski & Tuuli Mathisen: Perinnevegeä, SKS Kirjat 2021, 222 s.

Kirja saatu: SKS Kirjat* Ruoanlaitto on mukavaa ajanvietettä ja on myös mukava sitten maistella aikaansaannoksiaan. Tykkään kokeilla rohkeasti uusia raaka-aineita ja reseptejä aina aika ajoin ja kyllä ne ihan perinteisetkin ovat aina listalla. Nyt esittelyssä upea teos, joka vie matkalle entisaikoihin ja perinneruokiin ja koko kirjan reseptit ovat kasvisruokaa, nam!

Perinnevegeä -kirja on kovakantinen ja sivuja on huimat 222. Tässä kuva kirjan resepteistä.

Minulle on muodostunut jopa pari bravuuriakin tässä vuosien varrella ja yksi niistä on oikea kunnon pannari, joka vie kielen mennessään. Tämä kirjan ohrauunipuuro on resepti, jota aion nyt kokeilla, olen nimittäin innostunut valmistamaan pitkään kypsytettäviä ruokia meidän takassa (!). Uuniriisipuuro onnistuu siellä hyvin ja se muhiikin yön yli padassa ja ohrauunipuuro on kokeilulistalla sitten seuraavana.


Kirjassa on paljon kauniita värikuvia ja kuvat jo itsessään tuovat veden kielelle. Tässä kuvassa on niin herkullisen näköinen kaurakiisseli ja täytyy myöntää, että en ollut kuullutkaan tästä ruoasta aiemmin. Tässä on kirjan mukaan samettinen ja pehmeä koostumus ja kyllähän sen tuosta kuvastakin huomaa. Ainekset eivät päätä huimaa; kaurahiutaleita, vettä sekä suolaa ja sokeria maun mukaan. Kiisselin keittäminen sitten onkin toinen juttu, se kun on kirjan mukaan aikaa vievää ja tarkkaa puuhaa.

Kirjan reseptit painottuvat itämerensuomalaiseen kasvisruokaperinteeseen. Paitsi reseptejä, kirjassa on mukana myös upeaa tietoa perinteisistä raaka-aineista sekä missä ja kuinka niitä on mahdollisesti sitten kerätty talteen ja käytetty ruokien raaka-aineina. Upea teos! Ja tässä muuten taas yksi mahtava joululahjaidea kaikille ruoanlaitosta ja kulttuurista ja perinteistä kiinnostuneille! Ihanaa lokakuuta sinulle ja palaillaan taas!

t:Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!