9.1.2023

Katin kirjanurkka ♥ Vitruvius: Arkkitehtuurista

Vitruvius: Arkkitehtuurista, Suom. Panu Hyppönen, Lauri Ockenström & Aulikki Vuola, alkuteos De architectura libri decem (n. 30–20 eaa.), 672 s.

Kirjanurkassani pääsee tällä kertaa esittelyyn melkoisen merkityksellinen teos. Roomalaisen arkkitehti, insinööri ja kirjailija Vitruviuksen kirjoittamalla teoksella on ollut erityisen suuri merkitys kautta historian - niin arkkitehtuuriin kuin myös kulttuuriin. Tätä kirjaa lukiessa ja selatessa tuntui jälleen se kuuluisa pisto sydämessä, kun aina välillä sitä vaan unohtaa arvostaa mennyttä aikaa ja menneen ajan tietoja ja taitoja.

 
Vitruviuksen Arkkitehtuurista on nyt sitten käännetty myös suomen kielelle ja kiitokset upeasta käännöstyöstä suomentajille Panu Hyppönen, Lauri Ockenström sekä Aulikki Vuola.

 
Vitruviuksen Arkkitehtuurista on kovakantinen ja sivuja tässä teoksessa on 672. Teos jakautuu kymmeneen pienempään kirjaan, joilla on kaikilla oma teemansa, kuten kaupunkisuunnittelu, rakennusmateriaalit, julkiset rakennukset, vesihuolto sekä mekaniikka jne.

 
Tässä kuvassa esimerkkinä yhdeksännen kirjan sisältöä. Kirjassa kerrotaan myös muilta tieteenaloilta, mikä tekeekin teoksesta niin kattavan.  Itseäni kiinnosti varsinkin tuo aurinkokellon rakenne. Saas nähdä, jospa sitä rakentaisikin ensi kesänä oman pienen aurinkokellon puutarhaan, kirjan piirustusten mukaan. ♥ 
Arkkitehtuurista -kirjassa on myös kuvitusta, mikä selkiyttää lukijan matkaa esimerkiksi erilaisiin arkkitehtuurisiin rakenteisiin ja yksityiskohtiin. Pidin myös kovasti siitä, että kirjassa kerrotaan paljon antiikin ajan elämästä, tavoista ja samalla tietysti pääsi sukeltamaan kirjan mukana myös tuon ajan kulttuuriin.

 
On tämä aivan uskomaton teos. Tästä riittää luettavaa ja selailtavaakin vielä pitkään ja suosittelen tätä kyllä erityisen lämpimästi. Tästä saa lukukokemuksen, joka on aivan omaa luokkaansa ja varsinkin tällaiselle muutenkin jo historiaan ja kulttuuriin ihastuneelle niin aivan piste iin päälle. ♥ Ihanaa vuoden alkua sinulle ja palaillaan taas pian!

 t:Kati

1 kommentti:

  1. Vaikuttaa hyvinkin mielenkiintoiselta opukselta. Kuvista saa varmaan vielä lisävaikutelmaa teksteihin.

    VastaaPoista

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!