18.4.2023

Katin kirjanurkka - Pyhä, paha ruoka

 Mäkinen, Pesonen, Uro: Pyhä, paha ruoka - Uskonnon ja etiikan näkökulmia, Gaudeamus 2023, 378 s.

Nyt päästään tämän kuvassa komeilevan teoksen pariin. Kyseessä on vähän aikaa sitten ilmestynyt kirja, Pyhä, paha ruoka - Uskonnon ja etiikan näkökulmia. Kirjan sivuilla ruoka ja syömisrituaalit ovat pääosassa, eri muodoissaan. Kirja käsittelee syömiseen sekä ruokaan kietoutuneita uskomuksia ja tapoja uskonnon sekä etiikan näkökulmasta. 

Pyhä, paha ruoka on pehmeäkantinen teos ja sivuja on 378.

Kirjan sisältöä. Kirjassa käydään läpi monia erilaisia tapoja, jotka liittyvät mm. rituaaleihin ja uskomuksiin. Itseäni kiinnostaa kovasti ihmisen suhde muunlajisiin ja kuinka nämä suhteet ovat sitten vaikuttaneet ihmisen ruokakulttuuriin historian saatossa. Kirjan kantavin teema on kuitenkin uskonnon vaikutus ihmisten käyttäytymiseen, ajatteluun ja tekoihin - yhdistävänä tekijänä ruoka ja syöminen.


Kirja on kirjoitettu mielestäni siten, että sitä on mukavan soljuvaa lukea. Tekstissä avataan ja selitetään myös kiitettävästi erilaisia käsitteitä hyvin. Mielenkiintoisena kuriositeettina kirjassa on lukujen lopussa aina pohdittavaa-osio, joka avaa ajatuksia mukavasti ja pääsee poistumaan omien ajatusten viidakosta.

Tämä on aihe joka minua aina mietityttää paljon. Kaikki elämä on arvokasta... miksi ja mikä oikeuttaa meitä syömään muunlajisia. Kirjaa lukiessa korostui, kuinka paljon syömiseen ja siihen, millaista ruokaa tulisi syödä, liittyy paljon erilaisia latautuneita tunteita ja tottahan se on.

 
Kirjassa on mukavasti pohtimisen aiheita. Mitä mieltä olet esimerkiksi tällaisista kysymyksistä: Mitkä tarpeet ovat ihmiselämän kannalta välttämättömiä? Entä miten historialliset ja poliittiset muutokset voivat vaikuttaa ruokatabuihin? Pyhä, paha ruoka on mielenkiintoinen lukuelämys. Mukavia lukuhetkiä myös sinulle ja palaillaan taas pian!

T: Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!