27.6.2022

Aprikoosipuun istutus ruukkuun ♥ Viherpeukalot


*Yhteistyössä: Viherpeukalot* ♥  Aivan uskomattoman lämpimät kesäpäivät ovat hellineet viime päivinä ja lämpömittari on käynyt päivisin tuolla 30 asteen tuntumassa. On kyllä ollut siis aivan ihanat kelit. Ennen näitä helteitä pääsin jälleen istututushommiin ja vuorossa oli tämä Viherpeukaloilta tilaamani aprikoosipuu. Istutin puun suureen ruukkuun, jotta voin siirtää sen talveksi viileään sisätilaan, pakoon pakkasia. ♥


Ei muuta kuin puutarhahanskat esiin ja hommiin...Aprikoosipuun voi tosiaan istuttaa tuolla etelämmässä, vyöhykkeellä I-II myös jopa suoraan maahan. Täällä Kuopion korkeuksilla on talvehtiminen varminta kuitenkin sisätiloissa, joten istutin aprikoosipuun suureen ruukkuun. Ruukkuja löytyi meiltä monia vaihtoehtoja ja tässä mallailen, mahtuisiko puu ehkä tähän keraamiseen ruukkuun. No ei mahdu ja isompaa ruukkua etsimään varastosta...


Ja sieltä varaston uumenista löytyi isompi muovinen ruukku. Muovinen ruukku on parmpi myös keveytensä takia, kun aprikoosipuuta sitten jatkossa tullaan siirtelemään talveksi sisätiloihin ja keväällä taas ulos. Kunnon multaa ruukkuun ja mullan kastelu ennen istuttamista. Tämä on juurtumisen kannalta myös hyvä juttu tehdä.


Aprikoosi on kotoisin alun perin Kiinasta. Tämä Viherpeukalon aprikoosi on itsepölytteinen eli tämä puu tuottaa hedelmiä myös ilman toista lajiketta.  Puun kasvukorkeus on sopiva ruukkuistutukseen, puusta kasvaa n. 100 - 150 cm korkea. Tässä kuvassa astia otettu pois ja juuret näkyvissä multapaakussa. 


Ja siinäpä se nyt on, ruukkuun istutettuna. Voi miten jännää kasvattaa omaa pientä aprikoosipuuta. ♥


Aprikoosipuun nuoret lehdet ovat kauniin vihreitä...

Pena-kissa tutkaili ollessani istutushommissa ympäristöä ja tässä katselee ihmeissään mm. lentäviä hyönteisiä ja muuta ihmeellistä.

Tässä viime kesänä Viherpeukaloilta tilaamani ja istuttamani saskatoon ja lajike nimeltä "Northline". Pensas voi hyvin ja on rehevöitynyt mukavasti. Pääset kurkkaamaan esittelyn viime kesältä tästä. Saskatoonia kutsutaan myös nimellä marjatuomipihlaja ja se tekee syötäviä mustikka-aromisia marjoja. Satoa voi odottaa kolmantena vuotena istutuksesta ja en malttaisi odottaa, että pääsee maistamaan oman pihan saskatoonin marjoja.

Vesipisaroita saskatoonin lehdellä. Syksyksi saskatoonin lehtiin tulee kaunis punertava ruskanhehku mutta nyt ei oikein ole syksy vielä mielessäkään... vaan oikein lämmintä kesää sinulle ja palaillaan taas pian tuossa heinäkuun puolella! ♥


 t:Kati

2 kommenttia:

  1. Mitäs aprikoosille nyt kuuluu? :)

    VastaaPoista
  2. Hei ja kiitos viestistä. :-) Siirsin aprikoosipuun vähän aikaa sitten varastosta ulos, jossa pidin sitä talven ajan. Nyt odottelen, että virkoaisi tuosta, toivon, että se selvisi talvesta.

    VastaaPoista

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!