21.5.2021

Puutarhamme kevät ♥ Viherpeukalot


*Yhteistyössä Viherpeukalot kanssa* Ihana kasvun ihme on jälleen saapunut viimein meidänkin puutarhaan. Tuntui jossiain vaiheessa, että kevät ei ala ollenkaan, meillä oli luntakin vielä puolitoista viikkoa sitten pihamaa puolillaan ja uutta tuli taivaalta. Nämä kuvat on otettu muutama päivä sitten ja edistystä on kasvun osalta tapahtunut jo paljon näiden kuvienkin oton jälkeen, kasvu on siis kovassa vauhdissa parhaillaan. Esittelen täällä blogissani tänä kasvukautena mm. Viherpeukaloiden verkkokaupasta tilaamieni hyötykasvien kasvua, joten paljon on meidän pihamaalla meneillään tänä kesänä!


Kauniit kevään ensimmäiset kukkijat eli kirkkaan keltaiset narsissit tuovat väriä puutarhaan. 


Istutin sinisävyisen orvokin vanhaan ja ruostuneeseen mitta-astiaan. 


Tilasin erilaisia kasveja meidän puutarhan iloksi Viherpeukaloiden verkkokaupasta. Viherpeukaloiden verkkokaupan valikoima on tosi laaja ja valikoimaa selatessa tuli kyllä oikea valinnan vaikeus mutta sieltä sitten valikoitui juuri meille sopivat kasvit pikku hiljaa. Puutarhamme uudet tulokkaat saapuivat postitse tällaisessa paketissa ja sanoisin, että erityisen mallikkaasti ja huolellisesti pakattuna. ♥Tässä kaikki yksittäiset paketit purettuna ja jokaisessa laatikossa on siis yksi erillinen laji. Taidat jo arvatakin, mitä tuossa pitkänomaisessa paketissa on... no joo, siellä on puu ja en ehkä kestä, että täällä Kuopion korkeuksilla oikeasti voi kasvattaa päärynää! Paketissa luuraa siis meidän puutarhamme ensimmäinen päärynäpuu, joka on lajikkeeltaan Tshizhovskaja.


Yhden paketin ilma-aukosta kurkistelee pensasmustikan kukkia. ♥


Ja tässä nämä ihanuudet, juuri paketeista purettuna. Päärynäpuu "Tshizhovskaja", taaimpana Saskatoon "Northline", Tyrnipoika "Sauli" ja etualalla kolme pensasmustikka "Northskyta". 


Olen tilannut Viherpeukaloilta aiemminkin ja minusta on ihanaa, kun tilauksen mukana saa usein jonkin kivan yllärikasvin kaupan päälle. Viime vuonna paketissa tuli mukana pionin alku, joka on lähtenyt hyvin kasvuun ja tällä kertaa paketista löytyi kolme pellavaliljan sipulia. Kurkkasin heti netistä, että millainen ihanuus on kyseessä, kun ei ollut minulle entuudestaan tuttu. Kaunis, oranssinpunainen kukka ainakin tulee olemaan. Esittelen sitten näidenkin kasvua tässä kesän aikana täällä blogissa.


Pensasmustikka on isomarjainen ja antaa satoa muutaman vuoden ikäisenä. Kasvupaikaltaan pensasmustikka on aika vaativa ja viihtyy parhaiten puolivarjoisalla tai aurinkoisellakin paikalla mutta ei paahteessa. Pensasmustikan alkuja tulee Viherpeukaloilta tilatessa kolme kappaletta paketissaan ja lajikkeita on valittavissa useita erilaisia. Näissä tilaamissani pensasmustikka "Northsky"-taimissa oli kukkia aivan valtavasti, ihan jänskättää, voisiko jo tänä kesänä näistä saada ehkä muutaman mustikan.


Tyrnityttöjä meillä on ollut jo viime syksystä saakka, kun sain niitä kasvivaihdon kautta nettikirpparilta. Istutin ne sitten syksyllä kasvupaikalleen, odottelemaan poikaa, joka nyt saapui meille. Satoa eli tyrnimarjoja saa, kun pölytys onnistuu, joten tyrni tarvitsee sekä tyttö- että poikalajikkeet. Eikö olekin hyvännäköinen tämä tyrni "Sauli" ja vankka pieni pensaan alku ja oli kyllä pakattukin oikein mallikkaasti.


Kuvassa tyrnipoika "Saulin" oksa, koko pensaassa on silmuja aivan valtavasti. Kuvasta huomaa myös nuo tyrnin hurjat piikit.


Kissapatsaskin alkaa jo "heräilemään" talviteloilta...


Päärynäpuu "Tshizhovskaja" ja voi että miten jännää, että omalla pihamaalla kasvaa nyt tämä ihanuus. Olen tosi kiinnostunut erilaisista hyötykasveista ja omavaraisuudesta ja oman päärynäsadon ajatteleminenkin jo tuo hymyn huulille. Toivottavasti nyt osaan hoitaa tätä ihanuutta oikein. Viherpaukaloiden verkkokaupassa on muuten sitten lajeittain todella kiitettävät ja kattavat kasvien istutus- ja hoito-ohjeet. Niitä lueskelin jo tilausvaiheessa ja varsinkin istutusvaiheessa tuli silmäiltyä paljon ohjeistusta.


Tilaamani kasvit olivat huolellisesti pakattuja ja ruukut suojattu muovilla siististi. Multa oli tasaisen kosteaa ja kasvit erittäin hyvinvoivia. 


Tässä kuvassa päärynäpuun kauniin hennot ja vaaleanvihreät lehdet. Siitä se kasvu alkaa. ♥


Tämä jännä ihanuus on itselleni aivan uusi tuttavuus, nimittäin kyseessä on Saskatoon "Northline". Saskatoon on pensas ja toiselta kutsumanimeltään marjatuomipihlaja. Saskatoon on itsepölytteinen, joten ei välttämättä tarvitse kaveria tuottaakseen satoa. Saskatoonista saa runsaasti isokokoisia mustikankaltaisia marjoja. Kuvasta huomaa, kuinka kätevästi nämä Viherpeukalon pahvilaatikot avautuvat yhdeltä sivulta, eli ei pelkoa, että kasvit vaurioituisivat avausvaiheessa.


Saskatoonin rungosta kasvaa pieni elämänalku. Pysyhän kuulolla, kerron täällä blogissa näiden uusien tulokkaiden istustusvaiheesta ja seurataan samalla, kuinka nämä kasvavat! Ihanaa toukokuuta sinulle ja palaillaan taas pian! ♥


t: Kati

2 kommenttia:

  1. Ompa hupaisan näköiset paketoinnit ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ja plussaa kyllä tällaisesta pakkaamisesta. :-)

      Poista