Juha Karvonen: Viiniköynnös - Suomalainen viljely- ja puutarhakasvi, BoD 2022, 497 s.
Ihanaa, kun on päässyt viime aikoina jälleen puutarhahommiin, pitkän talven jälkeen. Vähän aikaa sitten tuntui vielä, että ei kevättä tule ollenkaan, kun lunta satoi vain lisää ja oli tosi kylmä ilma mutta nyt on viimein ihanan kesäistä. :-) Nyt kirjanurkassa pääsee esittelyyn itsellenikin ajankohtainen teos, Viiniköynnös - Suomalainen viljely- ja puutarhakasvi.
Viiniköynnös - Suomalainen viljely- ja puutarhakasvi on kovakantinen ja lähes 500 -sivuinen tietoteos.
Kirjan sisältö on erittäin kattava. Tämä kirja on hyvä tietoteos kaikille, joita kiinnostaa viinirypäleiden kasvatus, hoito sekä myös vaikkapa ihan viinintuotanto. Meillä kasvaa kaksi erilaista viinirypälettä, lajikkeet Somerset Seedless ja Hazaine Slatkii. Köynnökset kasvavat ulkosaunan seinää pitkin ja viime vuonna saimme niistä satoakin aika mukavasti.
Lisää kirjan sisältöä. Kirjassa on mielenkiintoista tietoa paljon. Maapallon viinitarhojen yhteinen pinta-ala oli v. 2015 tilaston mukaan n. 76 000 neliökilometriä. Se on noin 1/4 Suomen maapinta-alasta.
Viiniköynnöksen leikkaaminen on tärkeää, jotta saadaan paremmin satoa eli viinirypäleitä. Leikkauksella voidaan myös pitää köynnöksen kasvu aisoissa.
Viiniköynnöstä voidaan kasvattaa harrastuksena tai myös ammattimaisesti. Viiniköynnös pitää kovasti kasvupaikaksi auringonvalosta ja kasvupaikan olisi hyvä olla myös suojainen. Kasvupaikaksi kannattaa valita hyvin läpäisevä maa, jossa on riittävästi humusta ja
ravinteita.
Meillä viiniköynnökset kasvavat vanhan ulkosaunan seinää pitkin. Lehdet ovat nyt tässä vaiheessa eli vasta kohta aukeamassa. Maaperä tuossa paikassa on hiekansekainen multamaa. Viiniköynnös tarvitsee paljon vettä ja kastelusta tulee huolehtia kuivina kausina.
Topi-kissa nauttii auringosta. Tällaisia tunnelmia kirjanurkasta tällä kertaa. Ihanaa toukokuuta sinulle ja palaillaan taas pian!
T:Kati
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!