25.5.2023

Taimitestaaja ♥ Viherrinki

 
Yhteistyössä: Viherrinki ♥ Viherrinki haki keväällä taimitestaajia ympäri Suomen. Hain mukaan ja olikin ihana kuulla, kun sain tietää, että pääsin Taimitestaajaksi. Kerron tulevan kesän, syksyn ja vielä ensi kevään mittaan puutarhani kuulumisia ja esittelen testattavaksi saatujen kasvien kasvua.
 

Asun Kuopion seudulla ja meitä lähin Viherrinki-myymälä on Toivalassa sijaitseva Viherkeskus Focus. Focuksen valikoima on todella kattava ja sieltä sain noutaa testaukseen saamani kasvit. Samalla sain myös kullanarvoisia istutusohjeita ja vinkkejä kasvien hoitoon liittyen. Kuvassa minä oikealla ja Viherkeskus Focuksen puutarhuri Camilla vasemmalla ja testaukseen saamani kasvit kärryssä:

  • pilariomena ’Triumf’
  • pilaripäärynä ’Decora’
  • tarhakellokärhö ’Hanajima’
  • puistoatsalea ’Oxydol’
  • punakoivu ’Hekla’

 
Ensimmäisenä pääsin istuttamaan meidän puutarhaan kuvassa näkyvän puistoatsalean. Tämä pensas kukkii touko-kesäkuussa ja kukat ovat erityisen suuret ja näyttävät. Tämä lajike on puistoatsalea ’Oxydol’ ja sen kukat ovat valkoiset, joissa on myös hiukan keltaisen sävyjä. Puistoatsalea ’Oxydolin’ kasvuvyöhyke on I-III.

EU:n kasvipassi on näissä kaikissa saamissani kasveissa ja se kertoo mm. kasvin tieteellisen nimen sekä alkuperämaan, kasvipassi kertoo myös luotettavuudesta ja avoimuudesta toiminnassa. Viherrinki on kattava ja asiantunteva puutarhamyymäläketju ja myymälöitä onkin ympäri Suomen. Myös viherrinki-myymälöiden verkkokaupoista voi hankkia kasveja, tarvikkeita ja koristeita omaan pihaan ja puutarhaan.


Kurkkaan yleensä aina ennen istuttamista netistä vinkkejä ja ohjeita mm. kasvin istutukseen ja kasvupaikkaan liittyen. Viherringin verkkosivuilta www.viherrinki.fi löytyy paljon tietoa erilaisista kasveista ja sieltä löytyvät muuten myös yhteystiedot myymälöihin. Tämä istuttamani puistoatsalea tykkää happamasta, ravinteikkaasta ja muhkeasta maasta ja se tulee istuttaa turvepitoiseen multaan. Kalkin ja tuhkan levittämistä kannattaa välttää,  niistä tämä pensas ei tykkää.

 
En ole aiemmin istuttanut pilaripuita ja nyt sain Taimitestaajana näitä testiin kaksi kappaletta, pilariomenapuun ja pilaripäärynäpuun. Nämä ovat kapeita ja pystykasvuisia puita ja onkin jännä seurata näiden kasvua. Lajikkeita on useita ja valitsin myymälästä pilariomenapuuksi ’Triumf’-lajikkeen. Tutkin eri lajikkeita ja ’Triumf’ on myöhäinen kesälajike, johon tulee kauniita punaisia omenoita ja lajike kestää hyvin omenarupea.

 
Meidän puutarhan maaperä on kivikkoista ja aika köyhää. Yleensä parannan maata ja istutusvaiheessa joutuukin kaivamaan kunnon kuopan kasvia varten, jotta kasvin juurilla on sitten hyvin kasvun varaa. Tässä kaivuuhommat parhaillaan käynnissä.  Kuopan on hyvä olla ainakin vajaan metrin kanttiinsa.
 
 
Pilariomenapuu on täynnä pieniä nuppuja istutusvaiheessa. Pilariomenapuut alkavat tuottamaan satoa hyvin nuorena, jopa kaksivuotiaana eli satoa odotellessa. ♥

 
Nuoren, istutettavan puun tukeminen tukikepeillä ja narulla on tärkeää. Siten puun juuret kiinnittyvät kunnolla maahan ja puun kasvu ei häiriinny kovassakaan myräkässä. Tukikeppien kanssa on hyvä olla varovainen, jotta ei vahingossa riko kasvin juuria. Tukikepit onkin hyvä iskeä maahan ennen kuin istuttaa kasvin paikoilleen.Tässä istuttamani pilaripäärynäpuu ja tämän lajike on nimeltään ’Decora’. Tämä lajike on itsepölytteinen ja talvenkeston pitäisi olla hyvä. Istutuksen jälkeen tulee kastella paljon, kunnes puu on juurtunut ja kasvaa kunnolla. Vettä saa antaa ihan kunnolla, jotta kasvualusta kastuu ihan koko juuriston syvyydeltä.
 
 
Tällaisia ensitunnelmiani Viherringin Taimitestaajana. ♥ Kerron taas pian näiden kasvien kuulumisia ja esittelen myös punakoivu ’Heklan’ ja tarhakellokärhö ’Hanajiman’ istutusta ja kasvua.  Ihanaa toukokuun loppua sinulle ja palaillaan pian! ♥

 
t:Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!