29.5.2023

Klassikko - Maus

 Art Spiegelman: Maus, WSOY 2023, suom. Jukka Snell, 304 s.

Täällä blogin kirjanurkassa pääsee nyt esittelyyn sarjakuvaromaani, Maus. Maus on erittäin koskettava ja järisyttäväkin lukuelämys. Tarinassa käydään läpi toisen maailmansodan kokemuksia, vainotun silmin. Art Spiegelmanin huikea teos vanhempiensa kokemuksista on klassikko. Maus on saanut useita palkintoja, kuten arvostetun Pulitzerin.


Olin kuullut Maus -sarjakuvasta ja nyt pääsin lukemaan tämän koko teoksen, ja oli kyllä vaikuttava lukuelämys. WSOY julkaisi tämän teoksen toukokuussa uutena laitoksena ja nyt samojen kansien välistä löytyvät sarjan molemmat osat: Maus – Selviytyjän tarina ja Maus II – Ja täällä vaikeudet alkoivat.

Mausin tarinassa kuvataan sarjakuvataiteilija Art Spiegelmanin omaa isäsuhdetta ja myös isän omia henkilökohtaisia muistoja ja kokemuksia 1930- ja 1940-luvuilla. Spiegelmanin isä oli puolanjuutalainen, joka selvisi hengissä keskitysleiriltä. Yhdysvaltoihin jo lapsena perheensä kanssa muuttanut Art Spiegelman julkaisi sarjakuvasta ensimmäisiä tarinoita 1970-luvulla.

 
Maus on kovakantinen ja sivuja on 304. Teos on mustavalkoinen. Sarjakuvassa kissat kuvataan natseina ja juutalaiset ja muut vainotut hiirinä. Piirrosjälki on upeaa ja teoksen tunnelma on huikea, välillä myös todella järisyttävä.
 

Samalla, kun Maus kertoo hyvinkin henkilökohtaisen tarinan kahden sukupolven kautta, on kirja melkoinen matka myös historiaan. Hurjiin ja niin raadollisiin tapahtumiin toisen maailmansodan pyörteissä.

 
Maus on lukuelämys, jota suosittelen. Ota aikaa lukemiseen, sillä tauot ovat tässä paikallaan. Koin välillä sellaisia tunnetiloja, että oli laitettava kirja aina välillä hetkeksi syrjään mutta en malttanut kauaa odottaa, että pääsin jälleen tarinan pariin. Toivon sinulle upeita lukuelämyksiä tämän kirjan parissa. Palaillaan taas pian!

 
t:Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!