19.10.2023

Katin kirjanurkka - Ihmeinen


Timo Heikkilä: Ihmeinen - Tietäjän ihmiskäsitys ja mielen arkeologia, Viides Askel 2022, 656 s. 

Viides Askel on filosofiseen ja esoteeriseen kirjallisuuteen keskittyvä pienkustantamo. Nyt esittelyyn pääsee tietokirjailija Timo Heikkilän mielenkiintoinen teos Ihmeinen - Tietäjän ihmiskäsitys ja mielen arkeologia. Heikkilä on keskittynyt arkaaisen kulttuurihistorian ja filosofian varhaishistorian tutkimukseen. Ihmeinen on vanha sana ja se tarkoittaa ihmeellistä ja yliluonnollista.
 
 
Kirjan sisältöä. Kirjassa käydään aluksi läpi Suomen esihistorian vaiheet, jonka jälkeen alkaa upea kudelma muinaiskulttuuria, kansanperinnettä sekä historiaa. Ihmeinen - Tietäjän ihmiskäsitys ja mielen arkeologia on teos täynnä mielenkiintoista tietoa muinaisesta ajasta, tavoista ja uskomuksista. Kirja on kovakantinen ja sivuja on 656.

 
Ihmeinen - Tietäjän ihmiskäsitys ja mielen arkeologia on oikea lukukokemus tällaiselle historiasta ja kansanperinteestä kiinnostuneelle. Tekstiä värittävät otteet mm. Suomen kansan vanhoista runoista ja Kalevalasta ja kirjan kansiin kerätty tieto on todella laajaa ja ulottuu myös nykyisten maantieteellisten rajojemme ulkopuolellekin. Kirjassa käsitellään muun muassa veren, raudan ja tulen unohtuneita merkityksiä, suomalaisia traditioita sekä ikivanhaa ihmiskuvaa.

 
Kirjassa on 120 kuvaa ja kuvituksessa vilahtelee mm. varhaista symboliikkaa ja muinaista esineistöä. Tykkään katsella tietokirjoissa myös kuvia ja ne auttavat hahmottamaan esimerkiksi tässä kirjassa historiaa ja muotokieltä.

 
Ihmeinen - Tietäjän ihmiskäsitys ja mielen arkeologia soveltuu muuten hyvin myös vaikka lahjaksi, nythän on isänpäivä tulossa ja joulukin jo lähestyy. Upeita lukuhetkiä sinulle ja palaillaan taas pian!

t: Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!