29.11.2023

Klassikko - Taru Sormusten herrasta

J. R. R. Tolkien: Taru Sormusten herrasta (tarkistettu suomennos), suom. Kersti Juva & Eila Pennanen ja Panu Pekkanen, WSOY 2023, 1077 s. 

Mahtavaa päästä esittelemään klassikkoteosta, joka on yksi fantasiakirjallisuuden merkkiteoksista. Englantilainen J. R. R. Tolkien kirjoitti teosta useamman vuoden ajan. Taru Sormusten herrasta julkaistiin alun perin kolmiosaisena 1950-luvulla. Taru Sormusten herraa pidetään yhtenä 1900-luvun vaikutusvaltaisimpana teoksena. Tarina on innoittanut vuosien saatossa myös mm. elokuvantekijöitä ja näytelmäkirjailijoita.
 
 
Yli 1000-sivuisen fantasiaeepoksen, Taru Sormusten herran ensimmäinen osa Sormuksen ritarit ilmestyi suomenkielisenä (suom. Kersti Juva) ensi kertaa 1973. Seuraavat osat olivat Kaksi tornia ja Kuninkaan paluu. Tämä kuluva vuosi 2023 on suomenkielisen laitoksen 50-vuotisjuhlavuosi ja tämä uusin ilmestyi näin juhlavuotena. Erikoisen tästä laitoksesta tekee se, että tämä sisältää Kersti Juvan tarkistaman suomennoksen. 
 
 
Taru Sormusten herra-teoksen sisältöä ja tässä kuvassa näkyy vain osa siitä. 
 
 
Tarina vie lukijansa aivan omaan maailmaansa. Itse kirja on taitettu upeasti ja on kaunis myös ulkopuolelta. Väritys miellyttää silmää ja kannen kultaiset yksityiskohdat lumoavat. Kirjan sivujen reunat on värjätty punaisiksi ja niissä on näkyvissä muinaista haltiatekstiä, haltiariimua. Samainen teksti taitaa muuten löytyä myös siitä niin kuuluisasta sormuksesta...
 

 
Tämän uuden laitoksen kuvituksena on 30 Tolkienin omaa, upeaa piirrosta ja maalausta. Kuvitus tuo  Tolkienin tarinankerronnan ja tämän teoksen maailman lähemmäksi ja lukunautinto saa mielestäni myös siten uusia sävyjä ja merkityksiä.
 

Kirjan takakannessa on mukana myös avattava kartta. Tässä muuten jälleen aivan mahtava lahjaidea, kun tuo joulukin kolkuttelee jo ovilla. Tämä kirja on kuin koru niin ulkomuodoltaan kuin sisällöltäänkin. Upeita lukuelämyksiä sinulle ja palaillaan taas pian!
 

t: Kati

4 kommenttia:

 1. Minä sain sen ensimmäisen osan vuonna 1973 mieheltäni joululahjaksi ja myöhemmin ne kaksi muuta osaa. Tunnearvoltaan arvokas lahja vieläkin tallessa hyllyssäni. Hieno lukukokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tuona vuonna -73 ilmestyikin juuri se ensimmäinen osa suomeksi käännettynä. Tunnearvo on myös niin tärkeää ja itsellänikin muutama sellainen kirja löytyy kirjahyllystä.

   Poista
 2. Tuo on aivan uskomaton kirja. Olen lukenut sen, kuunnellut sen, ja elokuvat on tullut katsottua moneen kertaan. Joku aika sitten kuuntelin Silmarillion, joka on jonkinlainen alkuteos tuolle. Nyt olen kuuntelemassa Tolkienin elämästä kertovaa kirjaa.
  Tuohon kirjaan on käytetty innokkeena mm. Kalevalaakin. Kaunis ulkoasu tuossa uudessa painoksessa.

  VastaaPoista
 3. Samoilla tunnelmilla täällä, elokuvat on katsottu moneen kertaan ja en ikinä kylästy tähän uskomattomaan maailmaan, jonka Tolkien loi. Mahtava juttu tuo Kalevalasta ja mytologioista ammentaminen. Tämä kirja on kyllä kuin koru.

  VastaaPoista

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!