20.6.2023

Klassikko: Nibelungeinlaulu

Nibelungeinlaulu, suom. Osmo Pekonen, WSOY 2023, 399 s. 

Jos pidät historiasta sekä taruista, niin tämä upea eepos, Nibelungeinlaulu, on juuri sinulle. Nibelungeinlaulu on Osmo Pekosen upeasti uudelleen suomentama runoelma, jonka tarina perustuu muinaisgermaanisiin taruihin. Vanhimmat säilyneet käsikirjoitukset on ajoitettu 1200-luvulle. Eepoksen oletettu alkulähde sijaitsee 400-luvun tienoilla. Tarinat elivät silloin ensin suullisesti, kunnes niitä alettiin kirjoittamaan muistiin.
 
 
Nibelungeinlaulu julkaistiin ensimmäisen kerran painettuna kirjana vuonna 1782. Runoelma nousi Saksan kansalliseepokseksi 1800-luvulla. Eepos elää ja se on toiminut ajan saatossa myös inspiraationa monin tavoin, niin elokuvien, fantasiakirjallisuuden, tietokonepelien kuin vaikkapa tv-sarjojen maailmassa.

Nibelungeinlaulun sisältöä. Runoelma on jaettu 39:een "seikkailuun". En ollut aiemmin päässyt tätä kirjaa lukemaan. Muistelen kuitenkin, että joskus jokin vanha painos on ehkä käynyt antikvariaatissa käsissä.

 
Runojen perussävy on traaginen ja eepos sisältää myös väkivaltaisia piirteitä ja hurjia kohtaloita. Hovien elämä ja ritaritaistelut ovat pääosassa. Tarinassa vilahtelee hahmoina esimerkiksi kuninkaita, ritareita, vedenneitoja ja lohikäärmeitä eli päästään keskiaikaiseen tarustoon ja sen hahmoihin.

Nibelungeinlaulu on upea teos ja uuden suomennoksen kautta tarinaan pääsee soljuvasti mukaan. Jännittäviä lukuhetkiä sinulle tämän historiallisen runoelman parissa.  Palaillaan taas pian!

t:Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!